Статии

177 тона спестени вредни емисии, слънчева енергия и много повече – соларните панели в Smart Organic

177 тона спестени вредни емисии, слънчева енергия и много повече - соларните панели в Smart Organic

В Smart Organic имаме една основна идеология и тя е да подобряваме качеството на живот. В тази връзка нашата мисия е да направим био храните вкусни и достъпни за всички. Поглеждайки отвъд тази наша мисия, ние осъзнаваме, че приносът ни за едно по-добро бъдеще не може да се уповава само на продуктите, които произвеждаме, затова и залагаме на редица други добри практики. Част от тях е използването на устойчиви и безвредни инструменти, които да ни помогнат да изпълним целите си по възможно най-ефективен начин.

Днес Ви разказваме малко повече за соларните панели, които са отговорни за електрозахранването със зелена енергия на двете ни сгради, в които се побират както производствата, така и централното управление на Smart Organic.

Лятото на 2020-та монтирахме първата система соларни панели на покрива на сграда К1, в квартал Княжево. С обща инсталирана мощност от 180.09 kWh и площ от 1020 кв.м., или казано по друг начин максимално усвоено пространство на покрива, 100% от произведената енергия се използва за нуждите на захранване на цялата сграда, включително производството. През 2022-ра година завършихме построяването и на втората ни сграда – К2, на чийто покрив също поставихме централа соларни панели. Усвоена е цялата площ на покрива – 1580 кв.м., а мощността в пик е 330 kWh. С поставянето и на втората система очакваме да достигнем производство на над 100% зелена енергия, от необходимата ни такава, през летните месеци, като производителността зависи изцяло от слънцестоенето. На годишна база средно предвиждаме над 50% от използваната енергия от двете ни сгради да е зелена. Разбира се, по-голям обем зелена енергия ще се генерира в топлите периоди от годината, а в студените такива, когато и слънчевата радиация е значително намалена, сградите ни ще използват и сива.

И най-важният въпрос, който си задаваме е, колко емисии С02 сме спестили за близо две години и половина?

177 тона спестени вредни емисии, слънчева енергия и много повече - соларните панели в Smart Organic

А какво очакваме за 2023-та – още по-добри резултати, а именно:

177 тона спестени вредни емисии, слънчева енергия и много повече - соларните панели в Smart Organic

С нетърпение очакваме да измерим резултатите в края на 2023-та и да направим равносметка колко вредни емисии сме успели да спестим реално след инсталирането и на втората система от соларни панели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *