Следва нашата рецепта за хлебчета без глутен. Те са не само без глутен и вегански, но и подходящи за кето режим.
Продукти за 4 малки безглутенови хлебчета:
- 150 г бадеми, ситно смлени;
- 30 г кокосово брашно;
- 20 г ленено семе, смляно;
- 20 г хуск;
- ½ ч. л. сода за хляб;
- ½ ч. л. сол;
- 15 г зехтин;
- ½ ч. л. оцет;
- 240 г топла вода
Начин на приготвяне:
Загрей фурната на 180°C с включен вентилатор.
Покрий тавичката за печене с хартия за печене.
В купа смеси всички сухи съставки: смлените бадеми, кокосовото брашно, лененото семе, хуска, содата за хляб и солта. В друга купа смеси зехтина, оцета и топлата вода.
Изсипи течността на три пъти върху сухите съставки, като след всяко поливане разбъркваш с лъжица. Остави тестото да почива около 10 минути, така че сухите съставки да поемат напълно течността. Меси с ръка. Трябва да се получи меко тесто, което да не лепне.
Раздели тестото на четири равни части и оформи малки хлебчета.
Навлажни леко с вода повърхността им и ги поръси със сусам или други семена или с ядки по твой избор.
Печи в предварително загрятата фурна около 20-25 минути – хлебчетата трябва да имат леко златиста и твърда на допир кора и ако забодеш пръчица в центъра, тя трябва да излезе чиста.
Остави готовите хлебчета да изстинат напълно преди ядене.