Новини, Статии

Смарт Органик прави IPO на 11 ноември

Компанията получи одобрение от БФБ и става първата от хранителната индустрия на BEAM пазара за растеж

Най-големият производител и дистрибутор на био храни в България „Смарт Органик“ АД получи одобрение от Българска Фондова Борса да направи първично публично предлагане на акции на 11 ноември на BEAM пазара за растеж.

Компанията ще търси да набере максимално допустимия размер от 3 млн. евро, като набраните средства ще използва за купуване на немска компания-конкурент и за раширяване на производствения капацитет.

„Целта на първичното публично предлагане е да наберем ресурс за покупка на добре познат конкурентен бранд за барове и суперхрани в Германия, както и да започнем строеж на нова производствена база. И двата проекта ще са финансирани и с банков заем, за да постигнем по-добра възвръщаемост на собствения капитал“, коментира Яни Драгов,  основател и собственик на „Смарт органик“.

Смарт Органик ще предложи на инвеститорите нови 310 000 обикновени акции.

Емисионната стойност на предложените акции e в диапазона между 15,25 -18,90 лв. за една нова акция. Аукционът по предлагането на акциите ще се проведе в рамките на една борсова сесия на 11 ноември 2021 г. Водещ мениджър по предлагането е ИП КАРОЛ АД.

Запазва се добрата практика за предимство на купувачите на дребно, като между 9:30 и 10:10 ч. ще могат да се въвеждат само поръчки за до 2 000 акции на едно лице.

При успех на емисията Смарт Органик ще стане първата компания от хранителната индустрия в семейството на BEAM пазара. Компанията е и първата с IPO, преминала през BeamUp lab – програма за стимулиране и насърчаване растежа на български стартъпи, малки и средни компании.

Актуалната информация относно предлагането можете да следите на нашия уебсайт.


Повече за компанията

Смарт Органик е най-големият производител на био храни в България. Компанията произвежда био енергийни и протеинови барчета под марката Roobar, био курабийки под марките Kookie Cat, Rookies и Курабийница, супер храни и растителни протеини под марката Dragon Superfoods, солени снаксове и гранола под марката Bett’r и основни храни под марките Био Класа и Smart Organic. Около 70% от произведената продукция е за износ в 60+ държави, като най-големите експортни пазари са Германия, Швейцария, скандинавските държави, Бенелюкс, Испания, Франция, Румъния и Близкия Изток.

Компанията продава в над 650 търговски обекта в страната, както и онлайн, притежава и верига от свои магазини за биохрани „Зелен“. Наскоро продуктите на фирмата станаха част от асортимента на 1500 филиала на германската верига дрогерии dm.

През 2020 г. приходите на Смарт Органик надхвърлят 36 млн. лв. За 2021 г. от компанията очакват 26% органичен ръст, като заедно с консолидираните обороти след придобиването на германската фирма, очакванията са продажбите да достигнат над 57 млн. лв. за 2021 г.

Ключови марки на компанията:

Roobar са био веган енергийни и протеинови барчета. Предлагат се във вариант със суперхрани, сушени плодове и ядки, както и в обновен вариант с шоколадово покритие. Roobar се продава в над 60 държави по света и е носител на награди на три континента.

Dragon Superfoods е марката на Смарт Органик за суперхрани, растителни протеини, какаови и кокосови масла.

Kookie Cat са уникални с това, че са веган и без глутен, но в същото време имат вкуса и текстурата на традиционна курабийка. Те са и без тръстикова захар, без пшенично брашно и без палмова мазнина.

Bett’r е марката на Смарт Органик за разнообразни сладки и солени снаксове и тахани.

Rookies – веган курабийки на базата на овесени ядки и фурми и без добавена захар.

Разгледайте всички марки под шапката на Смарт Органик тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *